Badridżani – gruzińskie bakłażany z pastą orzechową

Badridżani - gruzińskie bakłażany z pastą orzechową

Badridżani – gruzińskie bakłażany z pastą orzechową

Badridżani – bakłażany po gruzińsku to bardzo popularna przekąska w tym kraju, a jaka pyszna! Nic dziwnego, skoro Gruzja szczyci się ponad 300 bakłażanowymi przepisami. Roladki z bakłażana z pastą orzechową polecam szczególnie. Bakłażanowe zawijasy są sycące i bardzo aromatyczne, a całość orzeźwia dodatek pestek granata.
Można je przygotować wcześniej, są wtedy jeszcze smaczniejsze, bo smaki się przegryzą. Cudowna letnia przekąska, zapraszam do przepisu!

Składniki:
1 duży bakłażan
1 szklanka orzechów włoskich
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 szklanki wody
sól, pieprz
olej do smażenia
pestki z 1/2 granata do podania

Przygotowanie:
pokroić bakłażana w cienkie plastry, posolić z obu stron i odstawić, aż się “spoci”. Dzięki temu zabiegowi nie tylko pozbawisz go goryczki, ale podczas smażenia nie będzie chłonął tłuszczu jak gąbka
orzechy zmielić w malakserze pozostawiając nieco większe grudki. Dodać czosnek, kolendrę roztartą w moździerzu, sól, pieprz i zmiksować do uzyskania konsystencji pasty

usmażyć osuszone z nadmiaru wilgoci plastry bakłażana z obu stron na rumiano. Odłożyć na papierowy ręcznik i ostudzić
na każdy plasterek nakładać po 1 łyżeczce pasty i zrolować w roladkę
podawać posypane pestkami granata

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.