Obiadowa pokusa
Mięso z fileta drobiowego, owinięte aromatycznym boczkiem, ułożone na ziemniakach oraz warzywach to doskonała propozycja na sobotni obiad.
8 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 ½ fileta z kurczaka
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
• 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
• Sól
• ½ brokuł
• ½ sera feta
• 5 ziemniaków dużych
• ½ opakowania marchewek mini
• Cebula
• 8 podłużnych plastrów boczku parzonego
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy na większe kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą, w każdym kawałku mięsa robimy otwór tzw. kieszonkę.
2. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu dzielimy na mniejsze różyczki i mieszamy razem z serem feta.
3. Gotowym farszem nadziewamy mięso i zawijamy w boczek.
4. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą oraz przyprawą do ziemniaków.
5. Na ziemniakach układamy obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz marchewki.
6. Ostatnią warstwą są filety zawinięte w boczku.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym 30 minut w 180°C.
8. Obiadek gotowy.
9. Smacznego.