Wyjątkowo smaczna tarta z malinami. Kruche ciasto Aaorona

Wyjątkowo smaczna tarta z malinami. Kruche ciasto Aaorona

Tarta to doskonałe ciasto na lato, nieskomplikowane, zawsze się uda i możesz wykorzystać różnorakie sezonowe owoce. Znam wiele przepisów na udane kruche ciasto, z jajkami, bez jajek, z gotowanymi żółtkami, a wszystkie znajdziesz na moim blogu.
Dziś dołącza do nich nowy, super przepis z książki Samin Nostrat “Cztery składniki”. I nie jest to osobisty przepis autorki książki, a jej przyjaciela Aarona.

Tarta przygotowana wg tego przepisu jest absolutnie perfekcyjna, krucha, rozpływająca się w ustach. Uwielbiam tarty, upiekłam ich już naprawdę sporo i wielokrotnie już się przekonałam, że najsmaczniejsze są te na samych żółtkach lub w ogóle bez dodatku jajek. Ta właśnie nie ma w swoim składzie jajek, a ciasto wiąże dodatek śmietany kremówki. Jak przy wszystkich kruchych wypiekach ważne jest, by wszystkie składniki i naczynia były mocno schłodzone.
Wypróbujcie przepis, bo tarta jest fenomenalna. Bardzo polecam!

Składniki na spód:
240 g (200) mąki orkiszowej jasnej
2 łyżki cukru/ksylitolu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
110 g masła (92)
6 łyżek creme fraiche lub śmietany kremówki (5)
2-4 łyżek lodowatej wody

Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru/ksylitolu
1 łyżka amaretto – opcjonalnie

Dodatkowo:
1 duży pojemniczek malin
cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:
do misy robota wsyp suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. Stopniowo dodawaj masło pokrojone w drobną 1-cm kostkę i mieszaj łopatką na nisko-średnich obrotach robota do momentu, aż masło zacznie przypominać lekko pokruszone orzechy. Dolej śmietankę. Czasami wystarczy tylko przez chwilkę mieszać, aby związać ciasto. Innymi razy trzeba dodać 1-2 łyżki lodowatej wody. Z ciasta uformuj kulę, spłaszcz na kształt dysku, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny lub na całą noc
rozwałkuj ciasto między papierem do pieczenia, a folią spożywczą do wymiarów foremki, licząc dodatkowo 2-3 cm na rant. Po nakłuwaj widelcem i upiecz w około w 200*C 20 minut do zrumienienia
serek mascarpone ubij ze śmietaną kremówką, w czasie ubijania dodaj cukier i amaretto
rozsmaruj krem na schłodzonym cieście i poukładaj maliny. Ciasto przed nałożeniem kremu potraktowałam 2 łyżkami domowego dżemu z płatków róż. Może być każdy inny lub w ogóle pomiń jego nałożenie
tartę podawaj schłodzoną i oprószoną cukrem pudrem
SMACZNEGO !

Uwagi: miara składników podana w nawiasie odnosi się do foremki, w której upiekłam tartę o wymiarach 30×11 cm, a bez nawiasu do dużej formy o średnicy około 28 cm.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.