Placki po węgiersku z cukinii
Sezon na cukinie jeszcze się nie skończył a dania z cukinii są pyszne. Proponuje zrobić coś podobnego do placka po węgiersku, tylko zamiast placków ziemniaczanych zrobić placki z cukinii.
Składniki na farsz:
• ½ kg łopatki wieprzowej
• 1 papryka żółta
• 1 papryka czerwona
• 3 ogórki konserwowe
• ½ puszki kukurydzy konserwowej
• 200 g przecieru pomidorowego
• Szczypta chili
• Sól
• Olej do smażenia
• 20 dag sera żółtego
Składniki na placki:
• 1 duża cukinia
• Cebula
• 2 łyżki mąki
• Jajko
• Sól
• 2 małe marchewki
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju, kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórki konserwowe.
2. Następnie dodajemy kukurydze bez zalewy i przecier pomidorowy, doprawiamy chili i chwilę gotujemy, sos jest gęsty, więc nie trzeba go zagęszczać.
3. Cukinie oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, solimy i wyciskamy sok, najlepiej na sitku ugniatać łyżką.
4. Warzywa przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz obrane i starte na tarce o dużych oczach marchewki. Dokładnie mieszamy i nakładają łyżką smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron.
5. Placku po usmażeniu układamy w naczyniu, na każdy placek nakładamy farsz i posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem,
6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.
7. Placuszki gotowe.
8. Smacznego.