Ciasto budyniowo śliwkowe
Puszyste, delikatne ciasto z owocami, bez masy. Bardzo szybko, prosto się robi.
Składniki:
• 200 g margaryny
• 1 szklanka cukru
• 5 całych jajek
• 2 opakowania budyniu śmietankowego
• 1 szklanka mleka
• 15 łyżek mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ kg śliwek
Sposób przygotowania:
1. Margarynę ucieramy mikser razem z cukrem.
2. Następnie wbijamy pojedynczo jajka, wsypujemy suche budynie i wlewamy mleko.
3. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta cały czas miksując.
4. Ciasto wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm.
5. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i polówki utykamy w ciasto.
6. Pieczemy 40 minut w 180°C.
7. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
8. Smacznego.