Mrożona kawa bez cukru – cafe frappe
Kawa mrożona to wywodzący się z Grecji kawowy napój przygotowany z rozpuszczalnej kawy, wody i lodu. Dodaje energii i doskonale orzeźwia w upalne dni.
Ale już kawa mrożona podana z lodami i bitą śmietaną to świetny pomysł na letni deser. Taką kawę bez trudu przygotujesz w domu, a smakować będzie jak ta z najlepszej kawiarni.
Nie ma jednego przepisu na mrożoną kawę “po grecku”, istnieje wiele modyfikacji w zależności od preferencji smakowych.
Moja ulubiona kawa jest bez mleka i bez cukru, taka jaką piję na co dzień, a dosładza ją jedynie dodatek lodów. Nie używam także kawy rozpuszczalnej (sama chemia!), a ulubionej kawy z domowego ekspresu.
Składniki na 2 porcje:
2 filiżanki kawy z ekspresu/kawiarki
4 gałki lodów waniliowych
150 g śmietany kremówki
kostki lodu
2 kostki czekolady
Przygotowanie:
zaparz kawę, odstaw do ostudzenia. Jak przestygnie wstaw do zamrażarki
rozlej zziębniętą kawę do 2 wysokich szklanek, dodaj kostki lodu i po 2 gałki lodów na 1 szklankę
ubij mocno schłodzoną śmietankę na sztywno i rozłóż do szklanek. Na górę zetrzyj na tarce czekoladę
podawaj natychmiast po przygotowaniu