Danie Pana Stróża
Podroby są bardzo smaczne pod każdą postacią,
nie każdy lubi, ale warto wypróbować. Żołądki
z indyka z pieczarkami podane z ryżem, nie tylko pasują jako danie obiadowe, można podać również na różne uroczystości.
60 minut czas przygotowania
5 porcji
Składniki:
• 1 kg żołądków z indyka
• 1 kg pieczarek
• Cebula
• Pieprz
• Sól
• Szczypta chili
• Olej do smażenia
• 1 łyżka Vegety
• 200 g przecieru pomidorowego
• 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Żołądki myjemy, czyścimy, kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości z dodatkiem Vegety.
2. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
3. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą
4. Grzyby łączymy z ugotowanymi żołądkami, wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy chili ewentualnie solą.
5. Na koniec zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotujemy.
6. Potrawka gotowa, można podać z ryżem lub ziemniakami.
7. Smacznego.