Domowe drożdżówki ze śliwkami i różą

Domowe drożdżówki ze śliwkami i różą

Domowe drożdżówki ze śliwkami i różą

Domowe drożdżówki są pyszne i bardzo proste do przygotowania. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek, to jedne z najzdrowszych wypieków. Wartości odżywcze drożdżowych bułeczek łatwo zwiększyć poprzez zamianę zwykłej mąki pszennej na orkiszową i dodatkowo przez podmianę części mąki na pełną błonnika mąkę pełnoziarnistą. Posypka z orzechów włoskich to dodatkowy element zdrowotny i pyszne wykończenie zamiast przesłodzonego, niezdrowego lukru.
Ponieważ sezon śliwkowy w pełni to właśnie śliwki stanowią nadzienie bułeczek, a dla podkręcania smaku dodałam domowy dżem z płatków róży. Puchate, aromatyczne, po prostu wspaniałe. Zapraszam do przepisu!

Składniki na 12 bułeczek:

380 g mąki orkiszowej (200 g mąki 1050 i 180 g jasnej 700)
25 g drożdży
2 łyżki cukru/miodu
1/2 łyżeczki soli
1 jajko + 1 żółtko
160 g mleka
60 g masła

Dodatkowo:
25 g śliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
garść orzechów włoskich
1 białko + 2 łyżki mleka do posmarowania bułek

Przygotowanie:
ciasto drożdżowe przygotuj wg przepisu podstawowego z bloga wg składników j.w.
śliwki pokrój na kawałki, wymieszaj z cynamonem, odstaw
wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieć i podziel na 12 kawałków, najlepiej odważając po 60-65 g, następnie skręcić w kulki. Każdą kulkę rozpłaszcz jak przy przygotowaniu knedli, nałóż dżem i przygotowane śliwki. Zlep i układaj łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po przygotowaniu wszystkich bułeczek przykryj blaszkę ściereczką kuchenną i odstaw do napuszenia, a na około 20 minut
wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem wymieszanym z mlekiem i posyp posiekanymi orzechami
piecz w 180*C 25 minut, do zrumienienia

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.