Orzechowiec znad Sekwany
Ciasto składa się z kilku warstw, ciasto kruche, orzechowe, kokosowe oraz masa. Proszę się nie zrażać, piecze się szybko a w tym czasie robimy następne warstwy ciasta.
Forma 33 cm x 24 cm
Czas przygotowania 80 minut
30 porcji
Składniki na ciasto:
• 2 ½ szkl. maki pszennej
• 200 g margaryny
• 6 żółtek
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ szkl. cukru pudru
Składniki na ciasto kokosowe:
• 6 białek
• 1 szklanka cukru
• 200 g wiórków kokosowych
Składniki na ciasto orzechowe:
• 5 białek
• 3 łyżki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki bułki tartej
• 180 g orzechów włoskich
Składniki na masę:
• 2 szklanki mleka
• 5 żółtek
• 1 budyń waniliowy
• 3 łyżki cukru
• 2 ½ łyżki mąki pszennej
• 400 g margaryny
Składniki na polewę:
• 2 czekolady mleczne
• 1 szk. śmietany 36%
• 10 g orzechów laskowych
Sposób przygotowania ciasta:
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, układamy na dnie blaszki i każdą z osobną pieczemy 20 minut w 180 °C.
Sposób przygotowania ciasta kokosowego:
1. Białka ubijamy razem z cukrem dodajemy wiórki kokosowe mieszając delikatnie łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 °C.
Sposób przygotowania ciasta orzechowego:
1. Białka ubijamy mikser razem z cukrem, następnie dodajemy proszek do pieczenia, bułkę tartą, oraz pokruszone drobno orzechy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 °C.
Sposób przygotowania masy:
1. Półtora szklanki mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier i gotujemy. W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń z mąką oraz żółtkami.
2. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy do uzyskania gęstej masy.
3. Margarynę ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
Sposób przygotowania polewy:
1. Czekolady przekładamy do rondelka wlewamy śmietanę i gotujemy.
Przełożenie placka:
1. Na dnie blaszki układamy cisto kruche, smarujemy 1/3 masy i układamy ciasto kokosowe. Ponownie smarujemy 1/3 masy i układamy ciasto orzechowe, rozprowadzamy resztę masy i na koniec placek kruchy.
2. Wierzch ciasta polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi orzechami.
3. Chłodzimy w lodówce.
4. Smacznego.