Leczo na zimę w słoikach. Domowe przetwory.

Leczo na zimę w słoikach. Domowe przetwory.

Leczo na zimę w słoikach. Domowe przetwory.

Cukinię jak już pewnie wiecie uwielbiam, potrawy z jej dodatkiem też. Na blogu jest już przepis na tradycyjne leczo z dodatkiem wędliny, które dość często w sezonie gotuję. Poza sezonem tęskno mi czasem do tych smaków. Pewnie, że w sklepach cały rok są dostępne cukinie i pomidory, ale dla mnie to już nie to samo. Dlatego jak tylko mam nadmiar cukinii ( a w tym roku mi się to udało ) to zamykam leczo w słoikach, aby w zimie móc w pełni cieszyć się jego smakiem. Do tego lecza nie dodaję kiełbasy, ani boczku. Daję same warzywa. Później jeśli mamy ochotę podsmażam mięso, czy kiełbasę , dodaję zawartość słoika i obiad gotowy. Jeśli nie mam ochoty na mięso, dodaję ryż, lub makaron i jest wyśmienita potrawa jarska. Także polecam, jeśli macie taką możliwość przygotujcie sobie parę słoików na potem. Będą jak znalazł, zwłaszcza wtedy kiedy nie macie czasu na gotowanie.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.