Pierogi z kaszanką

Pierogi z kaszanką

Pierogi z kaszanką

Pierogi z dość niecodziennym farszem – pierogi z kaszanką. Z pewnością zachwycą miłośników i pierogów i kaszanki. Oprócz kaszanki z przysmażoną cebulką nadzienie wzbogaciłam dodatkiem wątróbki i jabłka. Muszę przyznać, że ciasto pierogowe wyjątkowo lubi się z kaszanką. Pierogi z kaszanką pojawiły się już na blogu, z nieco odmienną kombinacją składników: kaszanka, ziemniaki, jabłko. Po przepis zapraszam tutaj.
Smak pierogów to głównie smak dobrej jakościowo kaszanki, dlatego warto zaopatrzyć się u dobrego masarza. Pierogi są pyszne, polecam!

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki gorącej wody
szczypta soli
1 łyżka oleju/masła- opcjonalnie

Składniki na farsz:
30 dkg kaszanki
4 wątróbki drobiowe
1 cebula
1 jabłko
1 łyżka smalcu
pieprz, sól, majeranek

dodatkowo: skwarki na omastę

Przygotowanie:
przesiać mąkę na stolnicę, dodać sól, olej i dolewać stopniowo gorącą wodę, wyrabiać aż do uzyskania elastycznego ciasta. Przykryć miseczką i odstawić na 15-30 minut
kaszankę obrać z osłonki i rozdrobnić widelcem
wątróbkę umyć, osuszyć, obrać z powięzi i błonek. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Na tym samym tłuszczu przesmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, na końcu dodać jabłko, również pokrojone w drobną kostkę. Przestudzoną wątróbkę pokroić w kostkę, dodać kaszankę, cebulkę, przyprawy i przesmażyć razem. Ostudzić
ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować z osobna i wykrawać foremką krążki. Rozłożyć farsz i dokładnie zlepiać, odkładać na ściereczkę kuchenną
gotować w dużej ilości osolonej wody przez kilka minut, licząc od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody
podawać z domowymi skwarkami. Do pierogów idealnie pasuje surówka z kiszonej kapusty lub sezonowa z pomidorów i kiszonych ogórków

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.