Szaszłykowe Cypiski
Nietypowe, zaskakujące szaszłyki mogą być hitem na imprezach.
5 porcji
45 minut czas przygotowania
Składniki:
• 3 połówki fileta z kurczaka
• Sól
• Przyprawa do kurczak
• 1 kulka mozzarelli
• ½ papryki czerwonej
• 2 ogórki konserwowe
• Bułka tarta do panierki
• Mąka pszenna do obtoczenia
• 2 jajka
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy i doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka.
2. Na każdym plasterku układamy wzdłuż mięsa pasek mozzarelli, pasek papryki oraz ogórka.
3. Zwijamy każdy kawałek mięsa w roladkę, układamy poziomo , ciasno koło siebie i wbijamy pionowo 4 wykałaczki do szaszłyków.
4. Następnie kroimy na cztery pionowo części.
5. Panierujemy w mące, w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej.
6. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.
7. Podajemy z ulubionym sosem.
8. Smacznego.