Ciasto dyniowe z borówką – wege
Super proste ciasto dyniowe na rozpoczęcie sezonu dyniowego, przygotujesz je dosłownie w 5 minut. Puszyste, wilgotne, bez dodatku jajek i świetne do wielu modyfikacji. Możesz użyć dowolnych owoców, w tym suszonych i dopasować je do własnych preferencji smakowych.
Pomarańczowe cudo na rozpoczęcie sezonu jesiennego, polecam!
Składniki na keksówkę około 30 cm:
Suche składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
Mokre składniki:
1 szklanka puree z dyni (przepis na blogu)
1/3 szklanki ksylitolu/cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 łyżki octu jabłkowego
oraz 1 szklanka borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
odmierzyć suche składniki i wymieszać rózgą
mokre składniki odmierzyć do wysokiego naczynia blendera i zmiksować dokładnie na jednolitą masę
przelać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki. Na sam koniec dodać jagody i przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem doi pieczenia
piec w 180*C 45 minut do zrumienienia. Dodatkowo można wykonać próbę patyczka
przed podaniem oprószyć cukrem pudrem