Gruzińska sałatka z pomidorów i ogórka z sosem orzechowym

Gruzińska sałatka z pomidorów i ogórka z sosem orzechowym

Gruzińska sałatka z pomidorów i ogórka z sosem orzechowym

Salati nigvzit – gruzińska sałatka z pomidorów i ogórka to kolejny smaczny przepis z kuchni gruzińskiej. Pewnie wielu pomyśli, surowy pomidor z surowym ogórkiem to przecież bardzo “niezdrowe” połączenie. Taki pogląd pokutuje od lat, a wszystkiemu winna jest askorbinaza – enzym, który dezaktywuje witaminę C. Wiele innych czynników też powoduje ucieczkę witamina C (np. krojenie), ale działanie askorbinazy możesz w prosty sposób obniżyć, zmieniając ph na talerzu. Wystarczy do sałatki dodać sok z cytryny lub ocet balsamiczny.Warto też wiedzieć, że askorbinaza występuje nie tylko w ogórku, ale tak popularnych warzywach jak: cukinia, kabaczek, czy patison.

Dwa proste składniki, właściwie nie ma powodów do zachwytu, ale dodatek sosu orzechowego nadaje pospolitym warzywom wyrafinowanego smaku. Polecam do wypróbowania!

Składniki:
2 duże pomidory np. malinowe
1 ogórek sałatkowy
1 cebula lub dymka ze szczypiorem
garść posiekanej pietruszki/kolendry
100 g mielonych orzechów włoskich
100 ml wody
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu jabłkowego/balsamicznego
sól, pieprz

Przygotowanie:
orzechy zmiel w mlakserze z czosnkiem, octem i wodą lub wymieszaj zmielone już orzechy z przyprawami. Ma powstać dość gęsty sos
pomidory i ogórki umyj, ogórka obierz ze skórki, następnie pokrój w dość duże kawałki, cebulę w piórka
warzywa wymieszaj z sosem tuż przed podaniem. posyp zieleniną

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.