Ciasto Słodki Prezes

Ciasto Słodki Prezes

Ciasto Słodki Prezes

Ciasto bez pieczenia, przekładane herbatnikami oraz masą budyniową.

Forma 24 cm X 24 cm
35 minut czas przygotowania
15 porcji

Składniki:
• 4 szklanki mleka
• 3 budynie waniliowe bez cukru
• 6 łyżek cukru
• 25 dag margaryny
• 380 g herbatników kakaowych
• 510 g masy kajmakowej
• 50 g ryżu preparowanego
• 330 ml śmietany 30%
• 250 g mascarpone
• 3 łyżki cukru pudru
• Czekolada mleczna

Sposób przygotowania:
1. Trzy szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy trzy budynie z sześcioma łyżkami cukru. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje, studzimy.
2. Margarynę ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
3. Na dnie tortownicy układamy herbatniki namoczone w mleku.
4. Ciastka smarujemy cienko 1/3 masy kajmakowej.
5. Posypujemy połową ryżu preparowanego.
6. Następnie wykładamy połowę masy budyniowej.
7. Ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku, 1/3 masy kajmakowej, ryż i drugą połowę masy budyniowej.
8. Przykrywamy ostatnią warstwą ciastek i smarujemy pozostałą masą kajmakową.
9. Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier oraz mascarpone .
10. Masą wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą.
11. Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
12. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.