Danie Mistrza Bogumiła

Danie Mistrza Bogumiła

Danie Mistrza Bogumiła

Pyszne kuleczki ryżowe, ułożone na daniu zrobią wrażenie na każdym. Potrawka z mięsem drobiowym oraz warzywami w sosie chińskim.

Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• Sól
• Olej do smażenia
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 1 papryka zielona
• 100 g grzybów Mun
• Fix do potraw chińskich
• 2 torebki ryżu
• 2 łyżki oliwy
• 1 całe jajko
• Bułka tarta do panierki

Sposób przygotowania:
1. Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut.
2. Mięso kroimy w paseczki, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
3. Do mięsa dodajemy drobno pokrojone w paseczki papryki oraz grzyby MUN, prużymy około 20 minut, podlewamy ½ szklanki wody.
4. Po tym czasie rozgrabimy fix w ½ szklance zimnej wody i wlewamy do dania, chwilkę gotujemy.
5. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, następnie studzimy i przekładamy do miski.
6. Wlewamy oliwę, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
7. Jedną łyżkę ryżu kładziemy na dłoń i ściskają robimy małe kuleczki, ściskamy do chwili aż ryż się nam poskleja.
8. Panierujemy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
9. Danie mięsne podajemy z kuleczkami ryżowymi.
10. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.