Zupa El Mexicano
Takie dania zapewne każdy z Was lubi, zupa i drugie danie razem. Rozgrzewająca zupa w sam raz na jesienne dni.
Składniki na kuleczki mięsne:
• ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
• 1 jajko
• 1 cebula
• 2 łyżki przyprawy gyros
• Sól
• 2 łyżki bułki tartej
Składniki na zupę:
• ½ kg ziemniaków
• 4 papryki czerwone
• 1 cebula
• 2 opakowania zupy cebulowej
• 1000g sosu meksykańskiego w słoiczku
• Sól
• Szczypta chili
• Olej do smażenia
• 2 serki topione śmietankowe
• ½ szklanki śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na mięsne kuleczki łączymy ze sobą i robimy małe kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180°C.
2. Ziemianki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.
3. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
4. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki, pod koniec prużenia wlewamy zupę cebulową rozrobioną w połowie szklanki zimnej wody, chwilkę gotujemy.
5. Sos z paprykami wlewamy do ziemniaków, dodajemy sosy meksykańskie, doprawiamy chili.
6. Następnie łączymy z kuleczkami mięsnymi i zagęszczamy serkami topionymi rozrobionym w śmietanie.
7. Chwilkę gotujemy aż serki nam się rozpuszczą.
8. Zupa gotowa.
9. Smacznego.