Zupa fasolkowa z czerwoną soczewicą

Zupa fasolkowa z czerwoną soczewicą

Zupa fasolkowa z czerwoną soczewicą

Ponieważ fasolka szparagowa jest ciągle jeszcze osiągalna proponuję pyszną, jesienną zupę z jej udziałem. Tradycyjnie występują tu warzywka pokrojone w kostkę, jak w każdej zupie jarzynowej. Inność zupy polega na zagęszczeniu nie dodatkiem ziemniaków, czy makaronu, a czerwoną soczewicą. Soczewica nie jest zbyt popularna w naszej kuchni, a naprawdę warto po nią sięgnąć, bo to super zdrowy strączek. Soczewica jest prosta w obsłudze, a w połączeniu z innymi warzywami smakuje wyśmienicie, kolejny jej atut to niski IG.
Na pewno poprosisz o dokładkę, polecam!

Składniki na 4 porcje:
1,5 l bulionu warzywnego/rosołu
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
30 dkg fasolki szparagowej
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula, 1 ząbek czosnku
3/4 szklanki domowego przecieru pomidorowego/2 łyżki koncentratu
sól, pieprz
zielenina
1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:
obraną i posiekaną cebulę i czosnek poddusić na łyżce masła klarowanego, najlepiej w garnku w którym przygotujesz zupę
obrać warzywa, pokroić w kostkę i dodać do cebulki z czosnkiem, poddusić przez kilka minut razem. Dolać bulion i gotować około 10 minut
obrać fasolkę szparagową, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Dokładnie opłukać czerwoną soczewicę. Dodać do zupy fasolkę z soczewicą i gotować następne 15 minut
na koniec dodać przecier pomidorowy i dosmaczyć zupę solą i pieprzem
podawać z zieleniną

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.