Pyszotka Adelki
Trzeba zachęcić niejadków do jedzenia, dlatego proponuję wypróbować ten przepis. Robi się szybko i szybko znikają.
8 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 filet z kurczaka
• Sól
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
• ½ łyżeczki czosnku w proszku
• 8 łyżek mąki pszennej
• 1 jajko całe
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ szklanki wody gazowanej
• 2 łyżki ketchupu pikantnego
• 1 szklanka mleka
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, kwadraty lub prostokąty, solimy, wlewamy sos sojowy oraz doprawiamy czosnkiem i dokładnie mieszamy.
2. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, wsypujemy sól, proszek do pieczenia. Następnie wlewamy wodę, ketchup i stopniowo mieszając mleko.
3. Mięso zanurzamy w cieście i przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
4. Kurczaczki gotowe, podajemy z ulubionym sosem.
5. Smacznego.