Kotlety w sosie paprykowym

Kotlety w sosie paprykowym

Kotlety w sosie paprykowym

13 porcji
45 minut czas przygotowania

Mielone kotleciki w pysznym sosie z papryki i pomidorów, podane z ziemniakami to moja propozycja na pyszny obiad.

Składniki na kotlety:
• ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
• 1 całe jajko
• 1 łyżka przyprawy gyros
• Sól
• 2 łyżki bułki tartej
• Olej do smażenia
• Bułka tarta do panierki

Składnik na sos:
• 4 papryki czerwone
• 4 pomidory
• 1 cebula
• Sól
• ½ łyżeczki majeranku
• Pieprz
• 1 łyżka Bazyli
• ½ łyżeczki octu jabłkowego
• 1 łyżeczka cukru
• ½ szklanki śmietany 18 %
• 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na kotlety łączymy ze sobą i robimy okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
2. Papryki, cebulę oraz pomidory drobno kroimy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut.
3. Po ugotowaniu blendujemy, doprawiamy solą, majerankiem, pieprzem, bazylią octem oraz cukrem. Zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąką i chwilkę gotujemy.
4. Kotlety układamy w naczyniu, polewamy sosem.
5. Danie gotowe.
6. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.