Schabowe Króla Ludwiczka

Schabowe Króla Ludwiczka

Schabowe Króla Ludwiczka

Czasami zostają nam kotlety z obiadu lub uroczystość, wiadomo rozgrzewane na drugi dzień nie są już pyszne. Proponuje przykryć je sosem z pieczarkami.

Składniki:
• 1 kg schabu
• ½ kg pieczarek
• 1 cebula
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
• 2 całe jajka
• Bułka tarta do panierki
• 3 łyżki majonezu
• 3 łyżki ketchupu
• 20 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. (jak komuś nie zostały kotlety)
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
3. Do cebuli dodajemy pokrojone plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
4. Majonez łączymy z ketchupem i łączymy z grzybami.
5. Schabowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym kawałku mięsa układamy sos z pieczarkami.
6. Wierch posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
7. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
8. Kotlety gotowe.
9. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.