Wykwintna babka z kurczakiem
Całe drugie danie w jednym naczyniu, to najlepsze rozwiązanie, dla osób które nie lubią gotować. Mięso z kurczaka, warzywa i zapach aromatycznego boczku, który unosi się po całym mieszkaniu, czy dasz się skusić na takie danie?
Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
• Sól
• 14 pasków boczku wędzonego
• 4 duże ziemniaki
• 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
• 2 marchewki
• 1 papryka czerwona
• 1 brokuł
• 10 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy przyprawą oraz solą.
2. Na dnie okrągłej tortownicy układamy boczek, tak żeby przykryć boki oraz dno.
3. Na boczku układamy mięso, przykrywamy tylko dno.
4. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w plastry i układamy na mięsie. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą.
5. Marchew obieramy ścieramy na tarce o dużych oczach i rozprowadzamy na ziemniakach.
6. Paprykę obieramy z nasion, kroimy drobno i układamy na marchwi.
7. Boczne paski boczku zawijamy do góry, przykrywając wierzch babki.
8. Wstawiajmy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 °C pod przykryciem.
9. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie i po ugotowaniu układamy na upieczoną babkę.
10. Wierch babki posypujemy startym na dużych oczach żółtym serem i jeszcze 5 minut zapiekamy.
11. Babka gotowa.
12. Smacznego.