Ziemniaczki Prezesa
Doskonały dodatek do mięsa, ziemniaki faszerowane sosem pieczarkowym z aromatycznym boczkiem.
Składniki:
• 14 ziemniaków
• 1 opak. sosu pieczarkowego w proszku
• 1 cebula
• 15 dag boczku wędzonego
• Olej do smażenia
• 1 szk. wody
• 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
• Sól
• 15 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i robimy w nich otwór.
2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą.
3. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
4. W tym czasie robimy farsz, cebulę drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
5. Do cebuli dodajemy drobno pokrojony boczek.
6. W rondelku gotujemy sos pieczarkowy z wodą, do chwili, kiedy zrobi się gęsty i łączymy z boczkiem.
7. Gotowym farszem napełniamy każdy otwór w ziemniakach.
8. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch ziemniaków.
9. Na chwilę wstawiamy do piekarnika do chwili rozpuszczenia się sera.
10. Ziemniaki gotowe.
11. Smacznego.