Ziemniaczki Prezesa

Ziemniaczki Prezesa

Ziemniaczki Prezesa

Doskonały dodatek do mięsa, ziemniaki faszerowane sosem pieczarkowym z aromatycznym boczkiem.

Składniki:
• 14 ziemniaków
• 1 opak. sosu pieczarkowego w proszku
• 1 cebula
• 15 dag boczku wędzonego
• Olej do smażenia
• 1 szk. wody
• 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
• Sól
• 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i robimy w nich otwór.
2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą.
3. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
4. W tym czasie robimy farsz, cebulę drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
5. Do cebuli dodajemy drobno pokrojony boczek.
6. W rondelku gotujemy sos pieczarkowy z wodą, do chwili, kiedy zrobi się gęsty i łączymy z boczkiem.
7. Gotowym farszem napełniamy każdy otwór w ziemniakach.
8. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch ziemniaków.
9. Na chwilę wstawiamy do piekarnika do chwili rozpuszczenia się sera.
10. Ziemniaki gotowe.
11. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.