Żołądki w sosie chrzanowo musztardowym
Dużo ludzi nie lubi podrobów, szkoda, bo żołądki z indyka można przygotować na wiele sposobów i są naprawdę dobre.
Składniki:
• 1 kg żołądków z indyka
• 1 kg pieczarek
• 1 cebula
• 1 łyżka Vegety
• Olej do smażenia
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki chrzanu
• 2 łyżki musztardy sarepskiej
• ½ szk śmietany 18%
• Sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
1. Żołądki kroimy i usuwamy błonki, myjemy, zalewamy wodą i 15 minut obgotowujemy. Następnie odlewamy, ponownie zalewamy wodą i z dodatkiem Vegety gotujemy do miękkości.
2. Cebule obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
3. Do cebuli dodajemy pokrojone plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
4. Pieczarki łączymy z żołądkami.
5. Mąkę rozrabiamy z chrzanem, musztardą oraz śmietaną i zagęszczamy sos.
6. Danie gotowe, podajemy z ziemniakami.
7. Smacznego.