Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim
Postanowiłam nie bawić się w zawijanie pojedynczo gołąbków, zrobiłam to w jednej roladzie.
Składniki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
• 1 całe jajko
• Sól
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 1 papryka czerwona
• 1 cebula
• 3 ogórki konserwowe
• 1 torebka ryżu ugotowanego
• ½ puszki kukurydzy
• 4 duże liście kapusty włoskiej
• 2 marchewki
• 10 dag sera żółtego
• 520 g sosu meksykańskiego
Sposób przygotowania:
1. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę, cebulę, ogórki oraz ugotowany ryż i kukurydzę. Dokładnie mieszamy.
2. Liście kapusty parzymy gorącą wodą i rozkładamy obok siebie żeby lekko nachodziły na siebie.
3. Na środku kapusty wzdłuż układamy połowę mięsa.
4. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser również ścieramy na tarce o dużych oczach i łączymy z marchewką. Układamy warstwę na mięsie.
5. Przykrywamy pozostałym mięsem i zawijamy liście kapusty na górę, przykrywając mięso tak żeby wyszła nam rolada.
6. Owijamy w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 °C .
7. Po upieczeniu kroimy w plastry i polewamy rozgrzanym sosem meksykańskim
8. Gotowe.
9. Smacznego.