Kaczka po chińsku
Moja rodzina nie lubi pieczonej kaczki, dlatego postanowiłam zrobić inaczej. Musze przyznać, że danie wyszło bardzo dobre, mięso soczyste, kruche z dodatkiem warzyw i makaronu. Polecam.
Składniki:
• 2 filety z kaczki
• 2 łyżki przyprawy do kurczaka
• Sól
• 1 cebula czerwona
• 2 marchewki
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 1 papryka zielona
• ½ główki kapusty pekińskiej
• Olej do smażenia
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
• Fix do potraw chińskich
• 300 ml wody
• Szczypta chili
• Opakowanie makaronu Tagliatelle
Sposób przygotowania:
1. Mięso obieramy ze Skórki, kroimy w paseczki i doprawiamy przyprawą z kurczaka oraz solą. Prużymy na rozgrzanym oleju do miękkości.
2. Na drugiej patelni Wok, prużymy obrana i drobno pokrojoną cebulę.
3. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w słupki marchewki oraz pokrojone w paseczki papryki.
4. Kapustę szatkujemy i dodajemy do warzyw. Warzywa solimy.
5. Pod koniec prużenia wlewamy sos sojowy i łączymy z mięsem.
6. Fix rozrabiamy z wodą i zagęszczamy potrawę, doprawiamy chili, ewentualnie solą.
7. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
8. Danie gotowe, podajemy z makaronem.
9. Smacznego.