Kotlety pod zimową kołderką
Siedząc w domu mamy trochę więcej czasu. Możemy wymyślać różne kombinacje, propozycja moja to kotlety schabowe pod pyszną, puszystą kołderką.
8 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• Bułka tarta do panierki
• 2 jajka
• Olej do smażenia
• 3 jajka ugotowane na twardo
• Pęczek szczypiorku
• 1 papryka czerwona
• 20 dag sera żółtego
• 2 łyżki majonezu
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
2. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczach, dodajemy pokrojone drobno ugotowane na twardo jajka, pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną i posiekany szczypiorek.
4. Doprawiamy pieprzem oraz solą i wszystkie składniki łączymy z majonezem.
5. Następnie układamy farsz warzywno jajeczny na kotletach i zapiekamy w 180 °C do chwili rozpuszczenia się sera.
6. Gotowe, smacznego.