Makaron ze szpinakiem i łososiem
Proste danie makaronowe ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym to idealny obiad dla tych, którzy lubią szybkie, nieskomplikowane posiłki, a jednak domowe jedzonko stawiają ponad restauracyjne. Użyłam gotowego makaronu orkiszowego, pełnoziarnistego, a dodatek łososia i świeżego szpinaku czyni danie zdrowym i pełnym składników odżywczych.
Składniki:
250 g makaronu
250 g łososia
100 g szpinaku
ok. 150-200 ml śmietany kremówki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
szczypiorek
starty parmezan – opcjonalnie
Przygotowanie:
cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać i podsmażyć na patelni do ze złocenia
dodać pokrojonego w kostkę łososia i smażyć przez kilka minut, następnie dolać śmietankę kremówkę i dołożyć listki opłukanego i przebranego szpinaku. Dusić pod przykryciem kolejne kilka minut
w międzyczasie ugotować makaron. Po odlaniu wody z gotowanie wymieszać z doprawionym solą i pieprzem sosem. Podawać posypany parmezanem i szczypiorkiem