Mielone z cebulką w sosie myśliwskim

Mielone z cebulką w sosie myśliwskim

Mielone z cebulką w sosie myśliwskim

Na jesienne zimowe obiady kotlety mielone przykryte aromatyczną cebulką, sosem myśliwskim również idealne na niedzielny obiad lub święta.

35 minut czas przygotowania
8 porcji

Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• Jajko
• Sól
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżeczka majeranku
• 3 łyżki bułki tartej
• 3 łyżki śmietany 12 %
• Olej do smażenia
• 5 cebul dużych
• 1 opakowanie sosu w proszku myśliwskiego

Sposób przygotowania:
1. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawimy solą, papryką, majerankiem. Następnie wsypujemy bulkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
2. Z masy mięsne robimy kulki, rozpłaszczamy je dłonią i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu.
3. Cebule obieramy kroimy w krążki, prużymy na rozgrzanym oleju.
4. Sos myśliwski rozrabiamy w połowie szklanki wody i łączymy z cebulę. Chwilkę gotujemy aż sos się zrobi gęsty.
5. Następnie nakładamy na wierzch każdego kotleta.
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.