Mielone z cebulką w sosie myśliwskim
Na jesienne zimowe obiady kotlety mielone przykryte aromatyczną cebulką, sosem myśliwskim również idealne na niedzielny obiad lub święta.
35 minut czas przygotowania
8 porcji
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• Jajko
• Sól
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżeczka majeranku
• 3 łyżki bułki tartej
• 3 łyżki śmietany 12 %
• Olej do smażenia
• 5 cebul dużych
• 1 opakowanie sosu w proszku myśliwskiego
Sposób przygotowania:
1. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawimy solą, papryką, majerankiem. Następnie wsypujemy bulkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
2. Z masy mięsne robimy kulki, rozpłaszczamy je dłonią i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu.
3. Cebule obieramy kroimy w krążki, prużymy na rozgrzanym oleju.
4. Sos myśliwski rozrabiamy w połowie szklanki wody i łączymy z cebulę. Chwilkę gotujemy aż sos się zrobi gęsty.
5. Następnie nakładamy na wierzch każdego kotleta.
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.