Parówki w chrupiących naleśnikach czosnkowych
Pyszna parówka z żółtym serem w chrupiącym naleśniku czosnkowym. Prosty wynalazek, który łatwo zmontować ze składników, które są w każdym domu. Zestaw choć tak prosty w składzie, zaskoczy niejedną osobę, którą nim poczęstujemy.
Mnie taką fajną przekąską poczęstował Student, który jak to młodzież jest czasem bardzo kreatywny. Na moje pytanie….a skąd pomysł na to CUDO ? Odpowiedział…ciocia finanse studenckie zmuszają do myślenia, zwłaszcza pod koniec miesiąca. 😅 Zapożyczyłam sobie pomysł, przetestowałam na gościach i wszyscy mówili…zaskakująco dobre!
Parówki w chrupiących naleśnikach czosnkowych
Naleśniki:
Panierka:
4 jajka
bułka tarta
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
Oraz:
10 cienkich parówek
100 g żółtego sera
olej do smażenia
Z ciasta smażymy cienkie naleśniki. Dobrze jest sprawdzić pierwszego czy nam smak odpowiada, powinny być dość pikantne, aby uzupełniać się z delikatną parówką.
W parówkach robimy nacięcie 0,5 do 3/4 głębokości ( cała długość) i wkładamy w to nacięcie paski żółtego sera.
Każdy naleśnik smarujemy roztrzepanymi jajkami. Parówki układamy na krawędzi każdego placka i dość ciasno zwijamy. Jajko zadziała jak spoiwo na całej wewnętrznej powierzchni.
Panierujemy gotowe rulony w jajku i bułce, smażmy na złoty kolor zaczynając od strony z łączeniem się naleśnika. Podajemy na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Choć i na zimno są niczego sobie.
Smacznego 😊