Rustykalna tarta z jabłkami i marcepanem
Najprostsze z ciast, które nie wymaga nawet foremki do pieczenia. Tym razem rustykalna tarta w jesiennym wydaniu, z jabłuszkami ułożonymi na marcepanowej kołderce. Dziecinnie proste do samodzielnego przygotowania w domowym zaciszu. To ciasto z jabłkami, ale zamiast poszatkowanymi lub startymi na tarce w kawałeczkach. Smakuje świetnie, polecam!
Składniki na spód:
250 g mąki orkiszowej jasnej wymieszanej z pełnoziarnistą
125 g masła
1 jajko
1 szczypta soli
2 łyżki mączki cukrowej/z ksylitolu
3-4 jabłka
cynamon,
cukier/ksylitol
2 łyżki mleka do posmarowania brzegu ciasta
200 g marcepana
5 łyżek mleka
3 łyżki amaretto/rumu
Przygotowanie:
składniki na kruche ciasto zagnieść do otrzymania konsystencji “mokrego piasku”. Dodać jajko, zagnieść ponownie do połączenia składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować na 30 minut do lodówki
marcepan zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, dodać mleko, alkohol i zblendować na gładką, smarowną masę
jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić na jeszcze mniejsze cząstki
ciasto z lodówki rozwałkować na papierze do pieczenia na placek grubości 3-4 mm. Na środku rozsmarować masę marcepanową i rozłożyć przygotowane jabłuszka zostawiając na brzegu wolny 5-cm rant. Jabłka posypać cynamonem
pozostawiony rant zawinąć na jabłka, posmarować mlekiem i obsypać cukrem
piec w 180’C około 35 minut do zrumienienia