Słodkie polędwiczki
Święta tuż, tuż, a na Święta no cóż, pyszne słodkie polędwiczki z pieczarkami, marchewkami, ananasami, podane z kopytkami lub ziemniakami.
Składniki:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
• 1 cebula
• 2 marchewki
• 1 kg pieczarek
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• Puszka ananasów
• 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka maki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki kroimy w 2 cm plastry i ręką delikatnie rozbijamy, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju do miękkości, można podlać wodą.
2. Na drugiej patelni prużymy obraną, pokrojoną drobno cebulę. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w słupki marchewki.
3. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do warzyw, doprawiamy solą oraz pieprzem.
4. Pod koniec prużenia dodajemy pokrojone w słupki papryki.
5. Następnie robimy sos, zalewę z ananasów przelewamy do naczynia, wlewamy sos sojowy, ocet, ketchup, miód i mieszamy. Sos łączymy z warzywami.
6. Ananasa kroimy w kostkę, przekładamy do warzyw.
7. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody i hartują wlewamy do sosu, 10 minut gotujemy.
8. Na koniec warzywa łączymy z mięsem.
9. Danie gotowe.
10. Smacznego.