Wigiliny piernik
Jakie to święta jak nie ma zapachu piernika, pierniczków, ale czasami brak nam czasu, dlatego mam dla Was szybki, pyszny przepis 😊
60 minut czas przygotowania
15 porcji
Składniki:
Forma 24 cm x 24 cm
• 4 szk. mąki pszennej
• 2 szk. cukru
• 25 dag margaryny
• 2 całe jajka
• 2 szk. mleka
• 1 słoik powideł śliwkowych
• 3 łyżki kakao
• 2 łyżeczki sody
• 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
• 80 g czekolady mlecznej
• ½ szk. śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sodę oraz kakao i dokładnie mieszamy.
2. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
3. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy mikserem razem cukrem, dodajemy żółtka i przyprawę do piernika.
4. Następnie cały czas miksując dodajemy na przemian po 2 łyżki pozostałe składniki, mąkę, margarynę, mleko i ponownie mąkę, margaryną, mleko aż do wyczerpania składników.
5. Na koniec ciasto łączymy z powidłami mieszając delikatnie łyżką i wylewamy do formy.
6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
7. Po upieczeniu polewamy polewą. Czekoladę rozpuszczamy i mieszamy razem ze śmietaną.
8. Gotowe.
9. Smacznego.