Fusilli w sosie kalafiorowym

Fusilli w sosie kalafiorowym

Wegan zachwyca ryż smażony z warzywami, dziś proponuję ryż podobnie rozdrobniony, ale w wersji z boczkiem i śmietaną – po prostu pyszny sos kalafiorowy.
Danie bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a efekt zaskakujący. Jeśli szukasz nowego, ciekawego przepisu na danie z kalafiorem ten przepis jest dla Ciebie!
Jak gęsty i kaloryczny zrobisz sos to zależy tylko od rodzaju i ilości śmietany jakiej użyjesz.

Składniki:
1/2 kalafiora (ca. 400 g)
1 szalotka
100 g plasterków boczku
pęczek szczypiorku
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
gałka muszkatołowa – świeżo starta
200 ml bulionu
200 ml śmietany

Przygotowanie:
kalafiora umyć, wyciąć różyczki i rozdrobnić w kielichu blendera na ziarenka wielkością podobne do ryżu
szalotkę pokroić w kostkę, boczek w paski, a umyty i wysuszony szczypiorek drobno posiekać
na dużej patelni z wysokim rantem rozgrzać masło, dodać boczek, cebulkę i podsmażyć przez kilka minut. Na patelnię dołożyć rozdrobniony kalafior i podsmażać kolejne 5 minut. Posolić, dodać pieprz i zmieloną gałkę muszkatołową
na koniec podlać bulionem i śmietaną, podgrzewać następne 5 minut
w międzyczasie ugotować makaron
odcedzony makaron podawać z sosem kalafiorowym. Na talerzach posypać szczypiorkiem
SMACZNEGO !

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.