Mielone z groszkiem i marchewką
Kiedy znudziły nam się zwykłe mielone albo zostały z poprzedniego dnia, możemy wykorzystać ten przepis. Polecam kotlety są pyszne.
8 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 całe jajko
• 1 cebula
• 3 łyżki bułki tartej oraz do panierki
• 1 szk. śmietany 12 %
• Sól
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 2 łyżeczki majeranku
• 2 opakowania mrożonki marchewka z groszkiem
• Kostka rosołowa
• 2 łyżeczki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijajmy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, majerankiem. Następnie dodajemy obraną, drobno pokrojona cebulę, wsypujemy bulkę tarta, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy okrągłe kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
2. Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju warzywa ( marchewkę z groszkiem) podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy kostkę, solimy i gotujemy 20 minut.
3. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i hartując wlewamy do warzyw, chwilkę gotujemy,
4. Warzywa łączymy z kotletami,
5. Gotowe.
6. Smacznego.