Orkiszowe, wigilijne kluski z makiem
Kluski z makiem to popularne danie wigilijne serwowane jako deser. W niektórych domach to obowiązkowy punkt menu. Nie znam tej tradycji, ale muszę przyznać, smakują wyśmienicie. Najłatwiej przygotować danie z gotowego makaronu kupionego w sklepie. Ponieważ danie jest wyjątkowe, makaron zrobiłam samodzielnie. By było i zdrowsze i bardziej wartościowe przygotowałam kluski z mąki orkiszowej, dodatkowo część mąki podmieniłam mąką pełnoziarnistą. Dodałam więcej wody, niż do tradycyjnego makaronu. Dzięki temu kluseczki są mięciutkie.
Wybór bakalii jest całkowicie dowolny, wg posiadanych zasobów i upodobań smakowych.
Smakosze makaronu na słodko będą zachwyceni tym daniem.
Składniki na makaron:
2 szklanki mąki orkiszowej (pół na pół jasna z pełnoziarnistą) + do podsypywania
niecałe 1/2 szklanki gorącej wody
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka masła
Masa makowa ( z przepisu na blogu)
Dodatkowo:
1 łyżka masła
śmietana kremówka – opcjonalnie
Przygotowanie:
masę makową przygotować wg przepisu z bloga
mąkę przesiać, wbić jajko, dodać szczyptę soli i gorącą wodę z wiórkami masła. Zagnieść ciasto i wyrabiać, aż będzie gładkie i sprężyste. Gdyby się kleiło dodać trochę mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut
ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować podsypując mąką. Pokroić na 10-15 pasy, nałożyć je kolejno na siebie i pociąć na 3-4 mm paseczki. Rozsypać na stolnicy przesypując delikatnie mąką, by się nie skleiły
kluski wrzucić do gotującej się wody i gotować od wypłynięcia 3-4 minuty
odcedzić, wymieszać z masłem i makiem
podawać polane śmietaną kremówką