Roladki z piersi indyka faszerowane wędzoną śliwką
Mięso z piersi indyka jest wyjątkowo lekkostrawne i dietetyczne, dlatego idealnie nadaje się do przygotowania świątecznych roladek. Indycze mięso faszerowane wędzonym boczkiem i śliwką smakuje wyjątkowo. Podane z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą lub sałatką z czerwonych buraczków na pewno zachwyci biesiadników. Po takim daniu nie wstaniesz od stołu ociężała.
Ciesz się zatem świątecznymi smakami!
Składniki:
6 kotletów z piersi indyka
12 dużych wędzonych śliwek
12 cienkich plastrów wędzonego, surowego boczku
musztarda
1 cebula
sól, pieprz
listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego
mąka do obtoczenia roladek
masło klarowane do smażenia
bulion
Przygotowanie:
mięso rozbij na cienkie plastry. Posól i oprósz pieprzem, posmaruj musztardą. Na mięsie ułóż plastry boczku, po 2 śliwki i posyp pokrojoną w małą kostkę cebulką. Zwiń dość ściśle i zepnij wykałaczką
roladki obtocz w mące i obsmaż na rumiano z każdej strony. Przełóż do rondla, podlej bulionem lub wodą, dodaj listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz pozostałą cebulę i pokrojone w paseczki kilka dodatkowych śliwek
duś pod przykryciem do miękkości, około 30 minut
sos możesz zmiksować lub pozostawić z kawałeczkami śliwek. Obie wersje smakują wyśmienicie. Gdyby sos był za rzadki zagęść go dodatkowo mąką