Roladki z piersi indyka faszerowane wędzoną śliwką

Roladki z piersi indyka faszerowane wędzoną śliwką

Roladki z piersi indyka faszerowane wędzoną śliwką

Mięso z piersi indyka jest wyjątkowo lekkostrawne i dietetyczne, dlatego idealnie nadaje się do przygotowania świątecznych roladek. Indycze mięso faszerowane wędzonym boczkiem i śliwką smakuje wyjątkowo. Podane z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą lub sałatką z czerwonych buraczków na pewno zachwyci biesiadników. Po takim daniu nie wstaniesz od stołu ociężała.
Ciesz się zatem świątecznymi smakami!

Składniki:
6 kotletów z piersi indyka
12 dużych wędzonych śliwek
12 cienkich plastrów wędzonego, surowego boczku
musztarda
1 cebula
sól, pieprz
listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego
mąka do obtoczenia roladek
masło klarowane do smażenia
bulion

Przygotowanie:
mięso rozbij na cienkie plastry. Posól i oprósz pieprzem, posmaruj musztardą. Na mięsie ułóż plastry boczku, po 2 śliwki i posyp pokrojoną w małą kostkę cebulką. Zwiń dość ściśle i zepnij wykałaczką
roladki obtocz w mące i obsmaż na rumiano z każdej strony. Przełóż do rondla, podlej bulionem lub wodą, dodaj listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz pozostałą cebulę i pokrojone w paseczki kilka dodatkowych śliwek
duś pod przykryciem do miękkości, około 30 minut
sos możesz zmiksować lub pozostawić z kawałeczkami śliwek. Obie wersje smakują wyśmienicie. Gdyby sos był za rzadki zagęść go dodatkowo mąką

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.