Karnawałowe Pączki

Karnawałowe Pączki

Karnawałowe Pączki

Puszyste smaczne pączki nadziewane powidłami.

Składniki:
• 1 kg maki pszennej
• ½ kostki masła
• 2 szk. mleka
• 10 żółtek
• ½ szk. cukru
• 10 dag drożdży
Powidła
• Cukier puder do posypki
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Drożdże przekładamy do małej miseczki, kruszymy dodajemy 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki pszennej oraz ½ szk. ciepłego mleka. Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy żółtka, wsypujemy cukier, wlewamy pozostałe mleko oraz dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Następnie rozwałkowujemy, robimy np. dużym kubkiem kółka. Na środku każdego koła układamy po łyżeczce powideł i zwijamy robiąc kulę.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
6. Gotowe.
7. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.