Kuleczki mięsne z makaronem
Małe mielone kotleciki zatopione w pysznym warzywnym sosie.
Składniki na kuleczki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 całe jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• Sól
• 1 łyżka przyprawy Gyros
Składniki dodatkowe:
• 2 łyżki masła
• 1 cebula
• 1 opakowanie makaronu rurki
• Papryka żółta
• Papryka czerwona
• 4 ogórki konserwowe
• 1 łyżka mąki pszennej
• 2 łyżki musztardy
• 1 szklanka śmietany 12%
• 15 dag sera żółtego
• Kostka rosołowa
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na kuleczki mięsne przekładamy do miski , wyrabiamy masę mięsną. Robimy małe kuleczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
3. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym maśle.
4. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w pół plasterki ogórki, dodajemy kostkę rosołową. Podlewamy ½ szklanki wody i chwilę gotujemy.
5. Mąkę rozrabiamy z musztardą oraz śmietaną i hartując wlewamy do sosu.
6. Następnie dodajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser i mieszamy do chwili rozpuszczenia się sera.
7. Na koniec dodajemy makaron oraz mięsne kuleczki.
8. Gotowe.
9. Smacznego.