Kuleczki mięsne z makaronem

Kuleczki mięsne z makaronem

Kuleczki mięsne z makaronem

Małe mielone kotleciki zatopione w pysznym warzywnym sosie.

Składniki na kuleczki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 całe jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• Sól
• 1 łyżka przyprawy Gyros

Składniki dodatkowe:
• 2 łyżki masła
• 1 cebula
• 1 opakowanie makaronu rurki
• Papryka żółta
• Papryka czerwona
• 4 ogórki konserwowe
• 1 łyżka mąki pszennej
• 2 łyżki musztardy
• 1 szklanka śmietany 12%
• 15 dag sera żółtego
• Kostka rosołowa

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na kuleczki mięsne przekładamy do miski , wyrabiamy masę mięsną. Robimy małe kuleczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
3. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym maśle.
4. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w pół plasterki ogórki, dodajemy kostkę rosołową. Podlewamy ½ szklanki wody i chwilę gotujemy.
5. Mąkę rozrabiamy z musztardą oraz śmietaną i hartując wlewamy do sosu.
6. Następnie dodajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser i mieszamy do chwili rozpuszczenia się sera.
7. Na koniec dodajemy makaron oraz mięsne kuleczki.
8. Gotowe.
9. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.