Drobiowa pieczeń na kanapki
Idealna pieczeń na kanapki bez zbędnych ulepszaczy i dodatków. Dodatek jogurtu sprawia że pieczeń nie jest sucha a delikatna i soczysta, nie kruszy się podczas krojenia. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane a efekt rewelacyjny.
1 kg mięsa drobiowego tutaj użyłam samych filetów z kurczaka ale może być pół na pół filet i mięso z udek kurczaka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka żelatyny
pieprz ziołowy pół łyżeczki
czosnek staropolski 1 płaska łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieprz czarny mielony według uznania
majeranek 1 solidna łyżka
Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce (jeżeli nie posiadasz urządzenia do mielenia mięsa to można mięso bardzo drobniutko posiekać nożem)
Do mięsa dodać wszystkie przyprawy i jogurt. Masę mięsną wyrabiać dłońmi tak długo aż mięso będzie kleiste i zacznie mocno kleić się do rąk.
Tak przygotowaną masę odstawić na minimum 1 godzinę.
Żelatynę zalać 4-5 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia na około 10 minut, następnie lekko podgrzać aby była płynna
( można wstawić pojemnik do miski z wrzątkiem lub podgrzać w mikrofalówce ale nie dłużej niż 10 sekund)
Płynną żelatynę dodać do masy mięsnej i ponownie dokładnie wyrobić dłońmi.
Tak przygotowane mięso na pieczeń włożyć do keksówki moja miała pojemność 1 litra.
Dobrze ubić w foremce aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. W tym celu można kilka razy foremką uderzyć o blat.
Pieczeń wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 1 godzinę.
Przed krojeniem pieczeń powinna być dobrze schłodzona najlepiej wstawić wystudzoną pieczeń do lodówki na noc.
Smacznego 🙂