Kotleciki z ryżem i warzywami
Pieczone w piekarniku kotleciki z mięsa mielonego warzyw i ryżu. Do ich przygotowania wykorzystamy nadmiar ugotowanego ryżu oraz kawałki warzyw które zalegają nam w lodówce. Można podawać z ulubionymi dipami i surówkami.
300 gramów mięsa mielonego
50 gramów ryżu
100 gramów papryki w strąku
100 gramów pieczarek
100 gramów cebuli
1/4 szklanki wody lub bulionu
Ulubione przyprawy tutaj sól, pieprz ziołowy, papryka wędzona, czosnek,
Ryż ugotować, ale można też wykorzystać ryż który pozostał z poprzedniego obiadu.
Warzywa kroimy w kosteczkę, krótko przesmażamy na patelni.
Do miski przekładamy mięso mielone, ugotowany ryż i warzywa. Przyprawiamy dodajemy wodę lub bulion dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Z gotowej mieszanki zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki (ok. 8 sztuk) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.