Karkówka pieczona na kiszonej kapuście

Karkówka pieczona na kiszonej kapuście

Karkówka pieczona na kiszonej kapuście

Krucha karkówka do tego kapusta przesiąknięta smakami mięsa to kolejna propozycja na obiad który robi się praktycznie sam a my cieszymy się wolnym czasem.

4 porcje
4 plastry karkówki
4 łyżki oleju
sól,
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
pół łyżeczki czosnku granulowanego

600 gramów kiszonej kapusty
1 łyżeczka wegety przepis na domową wegetę znajdziecie tutaj
pół łyżeczki kminku
4/5 kulek ziela angielskiego
3/4 liście laurowe
1 szklanka wody lub bulionu

Kapustę jeżeli mocno kwaśna przepłukujemy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy wegetą, kminkiem dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Przygotowujemy marynatę łącząc olej z przyprawami następnie nacieramy plastry karkówki.

Mięso układamy na kapuście kiszonej obok siebie, wlewamy wodę lub bulio
Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około1 i pół godziny. Długość pieczenia zależy od mięsa i jego grubości 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie, dalej pieczemy aby karkówka się lekko przyrumieniła.
Smacznego 🙂

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.