Karkówka pieczona na kiszonej kapuście
Krucha karkówka do tego kapusta przesiąknięta smakami mięsa to kolejna propozycja na obiad który robi się praktycznie sam a my cieszymy się wolnym czasem.
4 porcje
4 plastry karkówki
4 łyżki oleju
sól,
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
pół łyżeczki czosnku granulowanego
600 gramów kiszonej kapusty
1 łyżeczka wegety przepis na domową wegetę znajdziecie tutaj
pół łyżeczki kminku
4/5 kulek ziela angielskiego
3/4 liście laurowe
1 szklanka wody lub bulionu
Kapustę jeżeli mocno kwaśna przepłukujemy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy wegetą, kminkiem dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Przygotowujemy marynatę łącząc olej z przyprawami następnie nacieramy plastry karkówki.
Mięso układamy na kapuście kiszonej obok siebie, wlewamy wodę lub bulio
Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około1 i pół godziny. Długość pieczenia zależy od mięsa i jego grubości 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie, dalej pieczemy aby karkówka się lekko przyrumieniła.
Smacznego 🙂