Sałatka z brokułem i rzodkiewką
Idealna sałatka na kolację świetnie się sprawdzi również na różnego rodzaju uroczystościach.
200/250 g brokuła
5 jajek M
150 g rzodkiewki
kukurydza konserwowa pół puszki
koperek 1 duży pęczek
sos czosnkowy ok. 10 łyżek
Brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu 2 minuty, odcedzamy i wkładamy do zimnej wody ,wystudzony ponownie odcedzamy.
Rzodkiewkę trzemy na tarce o dużych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy na ósemki lub w kostkę według upodobań.
Koperek drobno siekamy.
Na dnie miski układamy brokuła posypujemy połową posiekanego koperku i polewamy połową sosu czosnkowego.
Następnie wykładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i starte rzodkiewki.
Na wierzchu układamy pokrojone jajka i polewamy drugą częścią sosu czosnkowego ,posypujemy pozostałym koperkiem.