Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową
Rolada z filetów kurczaka nadziana mięsem mielonym i fasolką szparagową. Pyszna propozycja na rodzinny obiad ale smakuje też na zimno. Taką roladę można podać jako przystawkę na imprezę pod galaretą. Wbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania.
1 rolada około 8 -10 porcji ( plastrów)
500-600 gramów filetów z kurczaka 2 duże
250 gramów mięsa mielonego
3 garście fasolki szparagowej użyłam mrożonej
4 duże plastry boczku wędzonego lub szynki konserwowej
sól
pieprz
jarzynka(opcjonalnie)
duży ząbek czosnku
majeranek
1 łyżka bułki tartej
około 100 ml. zimnej wody
Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, jarzynką czosnkiem i majerankiem. Następnie wlać wodę i dodać bulkę tartą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
Filety z kurczaka umyć osuszyć wyciąć zbędne chrząstki.
Następnie naciąć filety od dłuższego boku nie przecinając ich do końca.
Filety ułożyć na tak zwaną zakładkę
Przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić za pomocą tłuczka jak na tradycyjne kotlety. Zaczynamy rozbijać w miejscu łączenia.
Można również rozbijać każdy filet osobno następnie złożyć płaty mięsa na zakładkę i w miejscu łączenia delikatnie zbić tłuczkiem aby mięso się “złączyło”.
Mięso przyprawić solą i pieprzem opcjonalnie wegetą, rozłożyć po całości plastry boczku i mięso mielone na środku ułożyć fasolkę szparagową.
Zwijamy roladę zaczynając od dłuższego brzegu. Można wcześniej mięso oprószyć łyżką żelatyny jeżeli chcemy roladę podawać na zimno.
Tak przygotowane mięso zawijamy szczelnie w folię aluminiową wysmarowaną olejem lub w papier do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę.
Wlać 1 szklankę wrzątku i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 50 minut.
Jeżeli chcemy podać roladę na zimno to studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Smacznego:)