Sernik z frużeliną z czarnej porzeczki
Sernik z frużeliną z czarnej porzeczki jest nietuzinkowy, orzeźwiający i pyszny. Na pewno przełamuje sernikową nudę i dzięki czarnej porzeczce wprowadza odrobinę dodatkowych wartości odżywczych.
Frużelina porzeczkowa wylądowała i na dole sernika, na ciasteczkowym spodzie i wieńczy górę sernika wzmocniona listkiem żelatyny.
Masa serowa jest idealnie kremowa. Serniczek miał niebywałe wzięcie. Wam też na pewno posmakuje, polecam!
Składniki na spód:
170 g ciasteczek owsianych
40 g masła
Składniki na masę serową:
500 g sera z wiaderka
200 g jogurtu
120 ml śmietany kremówki
3 jajka
3 łyżki ksylitolu/cukru
1 budyń waniliowy
Składniki na frużelinę z czarnej porzeczki:
400 g mrożonej czarnej porzeczki
1/2 szklanki wody
2 łyżki ksylitolu/cukru
1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
dodatkowo: 1 listek żelatyny+ 2 łyżki wody
Przygotowanie:
ciasteczka zblendować z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać na dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie i ubić. Odstawić do lodówki do stężenia
mrożoną porzeczkę umieścić w rondelku, podlać wodą, dodać cukier i podgrzewać, aż lekko zacznie się rozpadać. Rozbełtać 1 łyżeczkę mączki ziemniaczanej w kilku łyżkach zimnej wody i wymieszać z gorącą porzeczką. Zagotować i odstawić do ostudzenia
ser zmiksować z jogurtem, śmietanką, cukrem i wbijać po jednym jajku. Mieszać mikserem tylko do połączenia składników. Na koniec przesiać przez sitko do masy serowej budyń
na ciasteczkowy spód ułożyć kupki frużeliny porzeczkowej i wylać masę serową
piec 15 minut w 175*C, następnie 60 minut w 160*C. Na dole piekarnika ustawić miseczkę z gorącą wodą
resztę frużeliny ponownie podgrzać i wymieszać z 1 listkiem żelatyny namoczonym uprzednio w zimnej wodzie
na przestudzonym serniku rozprowadzić frużelunę porzeczkową