Jajka sadzone na szpinaku (zielona szakszuka)

Jajka sadzone na szpinaku (zielona szakszuka)

Jajka sadzone na szpinaku (zielona szakszuka)

Jajka sadzone na szpinaku to prosty, sycący posiłek. Sprawdzi się na niedzielne śniadanie, pyszny obiadek z dodatkiem ziemniaczanego puree lub chrupiącej grzanki na kolację. Możesz użyć szpinaku mrożonego lub najlepiej świeżego.

Składniki:
200-250 g świeżego szpinaku
4 jajka bio
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżka masła klarowanego
gałka muszkatołowa, najlepiej z młynka

Przygotowanie:
oberwać z lisków szpinaku grubsze ogonki. Szpinak dokładnie umyć i odwirować w suszarce do sałaty
na patelni rozgrzać masło, ułożyć szpinak. Dodać sól, pieprz i zmieloną gałkę muszkatołową. Przemieszać, gdy odrobinę zwiędnie zrobić łyżką 4 dołki i wbić kolejno 4 jajka. Oprószyć jaja solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu do ścięcia białka. Żółtka powinny pozostać płynne

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.