Jajka sadzone na szpinaku (zielona szakszuka)
Jajka sadzone na szpinaku to prosty, sycący posiłek. Sprawdzi się na niedzielne śniadanie, pyszny obiadek z dodatkiem ziemniaczanego puree lub chrupiącej grzanki na kolację. Możesz użyć szpinaku mrożonego lub najlepiej świeżego.
Składniki:
200-250 g świeżego szpinaku
4 jajka bio
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżka masła klarowanego
gałka muszkatołowa, najlepiej z młynka
Przygotowanie:
oberwać z lisków szpinaku grubsze ogonki. Szpinak dokładnie umyć i odwirować w suszarce do sałaty
na patelni rozgrzać masło, ułożyć szpinak. Dodać sól, pieprz i zmieloną gałkę muszkatołową. Przemieszać, gdy odrobinę zwiędnie zrobić łyżką 4 dołki i wbić kolejno 4 jajka. Oprószyć jaja solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu do ścięcia białka. Żółtka powinny pozostać płynne