Bitki z pieczarkami
Czy macie ochotę na bitki z szynki wieprzowej w aromatycznym sosie z grzybami?
Składniki:
• 1 szynka wieprzowa
• 1 cebula
• ½ kg pieczarek
• 1 łyżka musztardy
• 4 łyżki ketchupu pikantnego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 kostka rosołowa lub bulion
• Szczypta czosnku
• Szczypta chili
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w dwu centymetrowe plastry, rozbijamy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprze.
3. Pod koniec prużenia dodajemy musztardę, ketchup, sos sojowy, kostkę rosołową, czosnek oraz chili. Podlewamy ½ szklanki wody i gotujemy.
4. Mięso łączymy z sosem.
5. Gotowe.
6. Smacznego.