Zupa z czerwonej soczewicy z kurkumą
Ta rozgrzewająca zupa jest idealna na zimowe dni. Jest zdrowa i bardzo pożywna. Przygotujesz ją w mig, a smakuje rewelacyjnie.
Czerwona soczewica to solidna porcja białka, kwasu foliowego, magnezu i rozpuszczalnego błonnika, a kurkuma ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Ta zupa to istna mikstura zdrowia.
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 jabłka
1 łyżeczka kurkumy
400 mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 cebula
1,5 szklanki gorącej wody
sól, pieprz
Przygotowanie:
czerwoną soczewicę wyłóż na sitko i obficie wypłucz pod zimną wodą. Odsącz cebulkę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż na oleju kokosowym na złoto zetrzyj jabłka na tarce i razem z kurkumą dodaj do cebuli.Przesmaż razem przez 2 minuty dodaj soczewicę i wodę, gotuj około 15 minut na końcu wlej mleko kokosowe i dodaj resztę przypraw. Gotuj, aż soczewica będzie miękka podawaj na gorąco