Polędwiczki z indyka w sosie pieczarkowym
Polędwiczki z indyka w sosie pieczarkowym to pyszny obiad dla całej rodziny. Mięsko jest mięciutkie, bo to najdelikatniejsza część filetu z indyka.
Nie ma nawet potrzeby rozbijania mięsa, wystarczy rozgnieść je dłonią.
Podane z sałatką z buraczków i puree ziemniaczanego to super wykwintny obiad.
Składniki:
50 dkg polędwicy z indyka
250 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, kurkuma,
śmietana
liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
masło klarowane
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
każdą polędwiczkę przeciąć pod skosem na 2,3 mniejsze części. Rozgnieść mięso dłonią i oprószyć przyprawami
obtaczać każdy kawałek w mące i układać na rozgrzanym maśle. Smażyć po kilka minut z obydwu stron do zrumienienia
zdjąć mięso z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę
mięso ułożyć w rondlu, dodać cebulę i smak z patelni, listek i ziarenka ziela. Zalać mięso gorącą wodą, tak, by lekko przykryła polędwiczki. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości (20-40 minut)
pod koniec dodać pokrojone w plasterki pieczarki
przed podaniem wymieszać ze śmietaną