Babka Gołąbkowa

Babka Gołąbkowa

Babka Gołąbkowa

Dla odmiany zamiast tradycyjnych gołąbków polecam, pyszną babkę gołąbkową w wersji meksykańskiej.

50 minut czas przygotowania
8 porcji

Składniki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 główka kapusty włoskiej
• Jajko
• ½ torebki ryżu ugotowanego
• 1 marchew
• 1 papryka czerwona
• 1 cebula
• 3 ogórki konserwowe
• 1 sos meksykański w słoiczku
• 10 dag sera żółtego
• Sól
• Papryka ostra

Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką, dodajemy ryż, startą na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną drobno paprykę, obraną pokrojoną cebulę oraz ogórki. Dokładnie mieszamy.
2. Kapustę obgotowujemy, dzielimy na liście i układamy w okrągłej formie z otworem, tak żeby móc przykryć wierzch babki.
3. Na kapuście rozkładamy połowę mięsa, układamy liście kapusty, następnie pozostałe mięso i przykrywamy wierzch kapustą.
4. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut pod przykryciem.
5. Po tym czasie polewamy sosem meksykańskim i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Chwilkę zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.
6. Gotowe.
7. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.