Babka Gołąbkowa
Dla odmiany zamiast tradycyjnych gołąbków polecam, pyszną babkę gołąbkową w wersji meksykańskiej.
50 minut czas przygotowania
8 porcji
Składniki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 główka kapusty włoskiej
• Jajko
• ½ torebki ryżu ugotowanego
• 1 marchew
• 1 papryka czerwona
• 1 cebula
• 3 ogórki konserwowe
• 1 sos meksykański w słoiczku
• 10 dag sera żółtego
• Sól
• Papryka ostra
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką, dodajemy ryż, startą na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną drobno paprykę, obraną pokrojoną cebulę oraz ogórki. Dokładnie mieszamy.
2. Kapustę obgotowujemy, dzielimy na liście i układamy w okrągłej formie z otworem, tak żeby móc przykryć wierzch babki.
3. Na kapuście rozkładamy połowę mięsa, układamy liście kapusty, następnie pozostałe mięso i przykrywamy wierzch kapustą.
4. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut pod przykryciem.
5. Po tym czasie polewamy sosem meksykańskim i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Chwilkę zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.
6. Gotowe.
7. Smacznego.